Danske designsmykker – med et italiensk touch.

Smykker i oxideret sølv

Oxiderede sølvsmykker har en særlig plads inden for dansk smykkedesign og kunsthåndværk. Vi kender oxiderede sølvsmykker helt tilbage fra vikingetiden. I nyere tid har særligt Georg Jensen anvendt oxidering,  ofte kombineret i designs hvor sølvsmedens hammerslag er synlige. Georg Jensen kaldte metoden for ”måneskinsskæret”.

"Jeg elsker arbejde med oxideret sølv i mine designs, fordi jeg elsker de muligheder det giver mig som designer. Fra den helt lette oxidering, der giver sølvet et poetisk udtryk, over imod en kraftig sort oxidering, der giver et mere råt look."

Se alle øreringe i oxideret sølv
Se alle halskæder i oxideret sølv
Se alle ringe i oxideret sølv

Oxideret sølv er ægte sterlingsølv der har fået en overfladebehandling der fremskynder den naturlige oxideringsproces. Oxidering sker naturligt med alt sølv over tid, med indenfor moderne smykkedesign er det altså guldsmeden der styrer processen.

Oxideringen af sølv er ikke fuldstændigt permanent. Ved brug kan oxideringen slides af og give smykkerne patina. Det bliver de kun smukkere af – som arvesmykker der er blevet båret af nogen man holder af.

Man ved faktisk ikke hvorvidt vikingerne rent faktisk oxiderede deres sølvsmykker ved fremstillingen, eller om de er blevet oxideret med tiden. Men sikkert er det, at kopierne af de oprindelige vikingesmykker der sælges i dag, er oxideret. Vi kan ikke forestille os et helt blankpoleret vikingesmykke, uden oxidering.

Georg Jensen har med sine mange fantastiske designs og klassikere, ofte inspireret af naturen også brugt oxidering, både af smykkerne, hulvare og bestik. Det ses tydeligt at han også brugte oxidering af riller og naturlige fordybninger i designet for at få mønstre og dekorationer –  ja hele designet – til at få mere karakter. Georg Jensen var med til at definere det tyvende århundredes danske smykke design, med sine enkle organiske former, den høje håndværksmæssige kvalitet, det skulpturelle og funktionelle element, samt en innovativ måde at bruge naturen på som inspirationskilde.